۱۴۰۳ بهمن ۲۸, یکشنبه

بلندپروازی های......

 

بلندپروازی های ترامپ و آینده تاریک حزب جمهوری خواه

غلام علی صارم

دوشنبه 29دلو 1403

در رسیدن ترامپ به کرسی ریاست جمهوری در این دوره به یک سلسله بلند پروازی های دست یازیده و طرح های را مطرح نموده است که گویا میخواهد امریکا را یکبار دیگر همچون دوره پایان جنگ سرد به یکه تاز میدان سیاست جهان تبدیل نماید.

اما باید خاطرنشان ساخت که در دوره پایان جنگ سرد و تبدیل شدن امریکا به قدرت بلامنازع و یکه تاز جهان وضعیت قسمی بود که شوروی وقت شامل شانزده جمهوریت و تنها قدرتی که در برابر غرب ایستادگی می کرد متلاشی شده و ایران با پشت سر گذاشتن جنگ تحمیلی هشت ساله با عراق که شرق و غرب آنرا سپورت می کرد، و همینطور سایر متحدین این جناح که تقریبا همه در یک وضعیت خوب بسر نمی بردند. قرار داشتند.

اما اینک آن دوره گذشته روسیه، چین و ایران هرکدام بیک سوپر پاور در منطقه تبدیل گردیده که در مقابل یکه تازی های امریکا موضع مشترک دارند و بار بار آنرا در مناطق مختلف بزانو درآورده اند.

اتحادیه حوزه شانگهای، سازمان بریکس و کسب عضویت کشور های زیاد از جمله چندین متحد امریکا دراین سازمان،  اینها همه دست بدست هم داده و عملا امریکا را به چالش کشیده است.

بعداز حادثه یازدهم سپتمبر 2001 که به نظر میرسد آنهم حادثه ساختگی و یک اقدام پوپولیستی بود و امریکا به همین بهانه توانست که در اکثر کشور های آسیایی مراکز نظامی خود را ایجاد کند، اما رفته رفته همه این مراکز با شکست های پی هم و مفتضحانه جمع شدند. و در مواردی که جنگ ها را راه اندازی کردند نیز موفقیتی که آرزو داشتند به آن نرسیدند.

اینک ترامپ با ادعا های مثل تصرف غزه و خریداری جزیره گرینلند وبلعیدن کانادا که در پی آن سه صد هزار نفر از دنمارک درخواست خریداری ایالت کالیفورنیا را دادند که به نظر میرسد این یک اقدام طنزآمیز و به مسخره گرفتن ترامپ باشد حکومت دنمارک نیزبا اظهارات ترامپ مبنی برخریداری گرینلند شدیدآ مخالفت کرده و آنرا غیر قابل بحث خواندند. همچنان در قسمت تخلیه غزه نیز موضع گیری های شدید از جانب اکثر کشور های اسلامی حتی از متحدین امریکا نیز بحدی تند بود که وزیر خارجه امریکا سخنان ترامپ را توجیه نموده گفت که هدف ترامپ از تخلیه غزه به منظور باز سازی آن منطقه بوده است، نه تصرف دایمی آن.

 

رد بعضی از فرمان های ترامپ توسط تعدادی از قاضی های فدرال، ناکامی او در جلوگیری از آتش سوزی های اخیر و پدید آمدن خسارت های صدها میلیارد دالری، سقوط پی هم هواپیما ها در نخستین روز های آغازین حکومتش، اینها همه نشانه های ضعف او در مدیریت کشور قدرتمندی چون امریکا میباشد.

وضع تعرفه های اضافی براجناس وارداتی از کشور های مختلف از جمله هند،جاپان، چین، کانادا و... نیز یک حرکت کاملا عوام فریبانه است تا وانمود کند که گویا جهان همه محتاج امریکا است، در حالیکه اینگونه نیست زیرا همانگونه که چین، هند، جاپان، کوریای جنوبی و سایر کشور های صادر کنند به مارکیت های تجارتی امریکا نیاز دارند، همین گونه کمپنی های صادر کنند امریکا نیزکه مالیات و تکس ایشان اقتصاد امریکا را می چرخاند، به مارکیت های این کشور ها جهت عرضه اجناس خود شان نیازمند میباشند.

امریکا برای اجناس چینی ده درصد تکس وضع کرد، چین هم در یک اقدام عکس العملی برای اجناس امریکا 15درصد تکس وضع نمود که به احتمال قوی اگر امریکا بازهم تلاشی در جهت افزایش تکس اجناس چینی نماید، چین نیز دست به اقدام قوی تر خواهد زد و همینگونه کشور های دیگر که تجارت شان با امریکا در حالت داد و گرفت است یعنی تجارت یکطرفه نیست تا هرآنچه امریکا میخواهد همان شود.

امریکا مخصوصا از لحاظ تجارتی با چین نمیتواند بصورت جدی رقابت نماید زیرا امریکا کشور است که وابسته به تکس و مالیات کمپنی های متعدد تجارتی خود هست و این کمپنی ها همه بدون استثنا به اموال تجارتی ارزان چین وابسته هستند.

یکی از این کمپنی های تجارتی که وال مارت نام دارد و تعداد کارمندان آن به 2/4 میلیون نفر میرسد هشتاد فیصد جنسی را که میفروشد از چین وارد می نماید و تحلیل گران اقتصادی می گویند تا زمانیکه چنین و وال مارت با هم در ارتباط باشند روابط امریکا و چین خراب نخواهد شد. همینطور هزاران کمپنی دیگر که وابسته به اجناس ارزان چین هستند.

اینها مواردی است که هرکدام به نوبه خود میتواند حزب جمهوری خواه را که اینک با توجه به ضعف های دموکرات ها در دوره ریاست جمهوری بایدن به قدرت رسیده اند، تضعیف نموده و اعتباری را که اخیرآ کسب کرده اند از بین ببرد.

ادامه وضعیتی که ترامپ به آن پافشاری دارد یقینا او و حزبش را  میتواند تا ختم این دوره به انزوا کشانده و چانس دوباره به قدرت رسیدن ایشان را کاملا از بین ببرد.

در مقابل دموکرات ها نیز از قوت چندانی برخوردار نیستند مگراینکه اختلافات درونی خود را کنار گذاشته  از این ضعف ها سود ببرند.

چنانچه اگر دموکرات های اعتماد درون حزبی خود را بازسازی نموده و به انتخاب رهبری که بتواند جلب اعتماد نموده و نسبت به بایدن و امثالش از نیروی کاری بیشتر برخوردار باشد و کم کاری های که در دوره بایدن رخ داده بتواند آنرا جبران نماید، یقینا ترامپ و حزب جمهوری خواهش در دور بعدی نه تنها توفیق کامیابی و بدست آوردن قدرت را نخواهد داشت بلکه با توجه به وضعیت موجود برای یک دور طولانی منزوی خواهند شد.

  

۱۴۰۳ بهمن ۲۵, پنجشنبه

سالروز اخراج شوروی از افغانستان

 

26 دلو سالروز اخراج قوای شوروی از افغانستان



دسترسی وفهمیدن موضوعات تاریخی برای همه مخصوصا جوانان و آینده سازان یک ضرورت است، زیرا تاریخ است که از تکرار اشتباهات جلوگیری و مارا قادر به اتخاز تصمیم عاقلانه برای آینده می سازد.  

غلام علی صارم

پس از ده سال اشغال افغانستان بصورت مسلحانه، شوروی وقت مجبور به ترک افغانستان گردیده و طبق اخبار رسانه ها آخرین سرباز شوروی که یک جنرال ارتش سرخ بود(جنرال گروموف)، ساعت ده قبل ظهر در حالیکه با حسرت بسوی افغانستان نگاه میکرد از پل حیرتان عبورکرد.

شوروی وقت نخست توسط عمال وابسته اش در هفتم ثور1357 کودتای سرخ و ننگینی را براه انداخت و حکومت داود خان را سرنگون و بجایش حکومتی تحت عنوان « جمهوری دیموکراتیک خلق افغانستان » را بمیان آوردند که در راس آن نورمحمد تره کی رهبر این حزب، حزب دست ساخته خودشان « حزب دموکراتیک خلق افغانستان»و وابسته به حزب کمونیست شوروی وقت، قرار گرفت.

تره کی منشی عمومی حزب دیموکراتیک خلق افغانستان؛ رئیس شورای انقلابی؛ رئیس جمهور؛ صدراعظم و دیگر نمیدانم که چه در واقع همه کاره مملکت. شبی در اخبار خود رادیوی بی بی سی گفته بود :« رئیس جمهور سه متره القابه افغانستان» اما با وجود این القاب و ثنا و صفت از او، همه کاره حکومت حفیظالله امین بقول خود او شاگرد وفادارش بود که آنهم روز، او را کشت(25سنبله1358) و خودش رسما در راس حکومت قرار گرفت.

بی کفایتی ها و بی عرضگی های این مجموعه باعث شد تا شوروی اینها را یکی پی دیگر حذف نموده و در ششم جدی سال بعد «1358» با صدو بیست هزار عسکر و تجهزات نظامی مدرن وارد افغانستان گردیده و این کشور را اشغال نظامی نمود.

جنگهای که قبلا در گوشه و کنار کشور آغاز شده بود، با آمدن اینها اوج گرفت و این جنگ چهارده سال با شدت تمام ادامه یافت. پیامد های این جنگ بی نهایت سنگین بود. حدود دومیلیون انسان شهید، صدها هزار معلول و معیوب و مفقود الاثر، بیش از پنج میلیون آواره و مهاجر که در این مختصر به آن نمی پردازیم.

در این مدت مذاکرات ژینو و دهها بار مذاکراتی به منظور بیرون شدن نیرو های شوروی وقت از افغانستان صورت گرفت که هیچ کدام بحال این کشور سود مند نبود.

خاویرپریزدو کوئیار سرمنشی سازمان ملل در آن زمان که قبلا هم از نخبه گان این سازمان بوده در کتاب خاطرات خود می نویسد که «پس سالها مذاکره امیدآن میرفت که برای آفغانستان کارمثبتی انجام گیرد اما متاسفانه که همه فریب مردم افغانستان را در پی داشت.»

بالاخره شوروی پس از ده سال اشغال مستقیم در همچو روزی افغانستان را ترک نمود.

پژهشگران و نویسندگان عوامل این شکست و بیرون شدن بدون دستاورد شوروی وقت را از افغانستان به گونه های مختلف برسی کرده اند.

جمعی این شکست را نتیجه نارضایتی سازمان استخباراتی شوروی « کا جی بی» گفتند، زیرا طبق بررسی های که صورت گرفته این سازمان در سال 1358 به مداخله مستقیم شوروی در افغانستان راضی نبوده است.

جمع هم این شکست را ناشی از شکست اقتصادی شوروی دانسته اند و اقتصاد نیمه فرو پاشیده شوروی وقت را عامل اصلی این شکست گفته اند.

جمعی دیگر این شکست را ناشی از زور اسلحه امریکا که اخیرآ به مجاهدین کمک نموده بود گفتند. درپی سقوط یکی دو هواپیمای جنگی بوسیله موشک های استنگرامریکایی و مدتی بعد آغاز روند عقب نشینی، که آنرا از این ناحیه میدانند.

درست است که کشور های زیادی مجاهدین را از لحاظ تسلیحاتی کمک نموده اند، اما این سلاح ها در حدی نبود که مردم مجاهد افغانستان با آن در مقابل پیشرفته ترین سلاح های شوروی، تانگ های غول پیکر و هوا پیما های جنگی فوق سرعت صوت مقابله نمایند.

ما که گام بگام در این دوره حضور داشتیم، ضمن اینکه موارد فوق را نیز نادیده نمی انگاریم اما آنچه را از همه موثر تر و کارآ ترمیدانیم جنبه معنوی قیام مردم افغانستان علیه شوروی و عمال وابسته اش میباشد.

بعداز کودتای سرخ و ننگین هفت ثور عده ای از کمونیست های وطن فروش رویکار آمدند، مردم مسلمان افغانستان با این چهره ها آشنایی کامل داشتند و به همین مناسبت بود که قیام های مردمی و خودجوش از هر گوشه و کنار آرام آرام آغاز شد. اولین قیام مسلحانه از ولسوالی دره صوف ولایت سمنگان آغاز و اولین واحد اداری که از چنگال کمونیست ها آزاد شده علاقه داری بلخاب از ولایت جوزجان آن روز که فعلا مربوط ولایت سرپل است، میباشد.

جنگ ها ادامه پیدا کرد و این قیام های خودجوش و مردمی به تاریخ افتخارات این کشور تبدیل گردیده است، قیام های که در آنها پای حزب و گروهی نبودو مردم مسلمان افغانستان برمبنای اعتقادات خودشان و بدور از هرگونه رقابت و تعصب، دست به آن زده بودند، مثل قیام 24 حوب هرات ، قیام چنداول کابل، قیام بالاحصار، قیام های مسلحانه نظامیان و دهها مورد دیگر. تنها در قیام پرافتخار هرات در بیست و چهارم حوت بیست و پنج هزار نفر در یک روز بشهادت رسیدند.

شرح قیام های مردم افغانستان در این دوره و جنایات کمونیست های بی وطن و وطن فروشان خائین همان ضرب المثل معروف « مثنوی و هفتاد من کاغذ » است که تاهنوز بعضی از قلم بدستان عزیز ما به آن پرداخته اند که امیدواریم ادامه پیدا نموده و هیچ گوشه ای تاریکی از این قیام و جهاد مقدس مردم افغانستان علیه متجاوزین پوشیده نماند، و ما در اینجا نمیتوانیم به آن بپردازیم.

جنگ ها دوام کرد، مجاهدین مناطق سوق الجیشی را بدست آوردند، با ورود قوای صدو بیست هزار نفری روسها در ششم جدی 1358 این قیام ها مواج تر و پرشور ترگردید.

دوام جنگ ها باعث گردید تا تعدادی از هموطنان ما مهاجر شوند. جمعی در عالم هجرت مخصوصا در دو کشور همسایه ایران و پاکستان با سوء استفاده از این وضعیت دست به تشکیل احزاب زده و بجای اینکه قیام های مردم مسلمان افغانستان را انسجام بیشتر بخشند، همه را گرفتار نفاق و جنگ های داخلی نمودندکه هزاران جوان مسلمان اعم از شیعه و سنی طعمه این آتش گردید.

بالاخره خون شهدای پاکباخته این وطن و آنهاییکه با هدف عالی نجات میهن و دین شان سلاح بدست گرفته و مردانه جام شهادت نوشیدند، به ثمر نشسته و در یک چنین روزی (26دلو1368) مهر شکست را برجبین ارتش سرخ که دنیا شکست ناپذیرش میخواند، حک نموده و از همان راهی که آمده بودند برگشتانده و عازم دیار شان ساختند و 26 دلو نقطه عطفی شد در تاریخ معاصر افغانستان و جهان، آنهاییکه بعد از تجاوز نظامی شوروی به کشور ما می گفتند که دیگر افغانستانی در نقشه جهان وجود نخواهد داشت زیرا ارتش سرخ ارتش شکست ناپذیر است. بالاخره مردم مجاهد افغانستان با وجودیکه جنگ شان با شوروی جنگ مشت و درفش بود این طلسم را شکستند و به جهانیان ثابت کردند که  استقامت و پایداری و نیروی ایمان برهمه قدرت های ظاهری غلبه می نماید و این عبرتی گردید برای همه متجاوزین و قدرتهای که به فکر کشور گشایی هستند.

عوامل شکست شوروی را به گونه های مختلف تفسیر و توجیه نمودند که مختصر اشارتی گردید، اما به نظر میرسد که این موارد هم بی اثرنبوده اما آنچه را میتوان به عنوان موضوع اصلی در ارتباط شکست روسها ذکر کرد و ما هم به آن تاکید می نماییم مقاومت سرسختانه مردم و شهدای میلیونی این کشور بود که با عزم و اراده آهنین شوروی را با همه امکانات مدرنش به زانو درآورد و مجبور به عقب نشینی کرد.

این روز تاریخی و مبارک را به همه هموطنان عزیزتبریک گفته و به همه شهدا و مخصوصا شهدای عزیزی که این روز تاریخی و مبارک را در تاریخ کشور ما با خون خود به ثبت رسانیده اند درود فرستاد و از خداوند متعال«ج» استدعا می نماییم که همه شانرا با شهدای صدر اسلام محشور بدارد.